12.03.08 - Victoria Falls

Wow! Vilket maffigt vattenfall! Victoriafallet var gigantiskt. Sjukt mycket vatten som bombade ner.

Vi spenderade två nätter i Livingstone som ligger i Zambia. Staden i sig var turistanpassad och fräsch. Men hela Zambia i sig är nog det land med bäst infrastruktur som vi stött på hittils – överraskning!

Igår åkte vi med hotellets shuttle in till Victoriafallet. Väl där så kikade vi in hos Zambias entré till fallet. Men det såg inte ut att vara mycket att hänga i julgranen. Vi hade läst och hört att Zimbabwe sidan utav fallet är bäst. Så vi gick helt enkelt direkt till gränspassagen. Låter det luddigt? Det är så att gränsen mellan Zambia och Zimbabwe går mitt i Victoriafallet.

Vi gick och fick varsin utstämpel från Zambia. Sen fick man promenera över en bro som binder samman länderna. Därifrån hoppade en del bungyjump och många turister fotograferade Victoriafallet. Det var inte så många som faktiskt korsade gränsen utan de flesta gick sen tillbaka till Zambia. Men vi tog lite kort, tittade på när en snubbe hoppa bungy för att sen gå vidare mot Zimbabwe.

En kort promenad senare med dånet ifrån fallet precis bredvid så kom vi fram till Zimbabwes gränspassage. Fyllde i varsin blankett, betalade 30$ var för ett visum och knallade sen igenom grindarna. Sen vi flög från Gambia så har alla gränspassager gått smärtfritt. Det kanske bara är där borta, nordvästra Afrika, som de är som blodiglar på en vid gränserna? Eller var det bara för att vi kom med egen bil?

Vi tog taxi till ett backpacker ställe som vi fått tips om. Checka in och pusta ut lite. Sen gick vi och bokade en safari resa! Taggade nu. Vi beslöt sen för att besöka Victoriafallet imorgon istället. Så under dagen så styrde vi upp en massa praktiska saker.

När jag var på Bali så råkade jag glömma/slå fel kod eller något på två bankkort så dem spärrades. Då var jag ung och dum trodde jag. Men det är jag visst fortfarande, eller vi. För jag/vi har lyckats igen. Men vi har mailat med banken och styrt upp det. Så snart har vi nya koder etc. Såg sen över resrutten som vi har framför oss och kollade upp lite saker.

Idag så drog vi till Victoriafallet direkt på morgonen. Åt frukost på vägen. Betalade 30$ var i entrén. Zimbabwes del av parken såg mycket fräschare ut med små mysiga djungelstigar som gick mitt emot fallet. Många bra ställen att ta bra kort. De flesta hade regnkläder på sig men vi och en liten skara till var lite för coola för det.

Vi promenerade längst med leden, tog kort och hade det allmänt bra. I slutet av parken så närmade vi oss "deadly point". Mötte några personen som var helt dyngsura. Desto närmare vi kom ju mer vatten sprutade ner oss. Väl framme så stod man utan skyddsräcken eller liknande ett stenkast ifrån fallet. Vi hade passerade varnings skyltar som uppmanade en till försiktighet. Galet mycket vatten som forssade ner och vi blev helt dyngsura. Det "störtregna" helt enkelt! Men det var härligt att bli blöt utav Mosi-oa-Tunya "the smoke that thunders" som Victoriafallet kallas för!

Efter en blöt promenad tillbaka och ut ifrån parken så tog vi en omväg hemåt. Vi gick igenom Victoriafallets nationalpark. Där skulle det finnas ett stort träd. Ganska snabbt kom en skylt "Håll er på vägen djuren är farliga". Vägen var asfalterade och omgiven utav djungel. Efter några minuter kom en ny skylt "Härifrån går du på egen risk. Djuren är farliga". Då började jag bli lite skitnödig. De varnar en från att vistas utomhus vid hotellet runt gryning och skymning för lejonen och alla andra farliga djur. Så vi höjde tempot och pratade mindre. Kom fram till ännu en skylt. "Danger! Se upp för krokodilerna!". Vafan har vi gett oss in på? Det var bara vi som gick där också – idioterna! Kom tillslut fram till det förbannade trädet. Det var stort, visst, men vafan inte så man vill bli uppäten för att se det. Så vi tog ett kort och gick raskt vidare. Vi kom tillslut ut med alla lemmar i behåll!

Men Victoriafallet var riktigt nice! Det rekomenderas. Finns massa möjliga saker att göra här också. Forsränning, bungyjump, safari, båtturer, helikopter etc. Staden i sig är jätte liten, fräsch och turistanpassad med turistpoliser som håller gatuförsäljarna borta ifrån turisterna – skönt! Imorgon bitti checkar vi ut för att åka vidare in till Botswana och Chobeparken för 3dagar och 2nätters safari!


Kommentarer
Postat av: Mamsen

Ni är galna.........se till och kom hem hela :) Väntar på fina bilder från djungelstigen!

2012-03-08 @ 22:00:44
Postat av: Anonym

Häftigt! Låter både spännande och läskigt också...

2012-03-09 @ 21:20:43
Postat av: Annika magnusson

Blev lite nojig av erat sms att ni nu tältar med vilda djur omkring er.....väntar på nästa sms att safari trippen är över ! Men sjutton vilken häftig resa ni gör. Men kom hem nu ....

2012-03-10 @ 14:04:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback