11.12.12 - Rabat

Nu har vi haft några lugna dagar här i Marocko. I förrgår hade vi kanonväder. Vi hittade en gräsplan nära havet i ett litet villaområde som fick bli dagens ställe att hänga på. Där satt vi och solade i våra brassestolar hela dagen. Vi passade också på att duscha av oss i vår egna duach. Vattendunken hade legat på biltaket några timmar, så vattnet var ganska behagligt. Fräscha och nöjda tog vi oss en sväng in till Rabat, men vi hann mest se slummen och någon foodmarket innan vi tröttna på stadstrafiken och åkte tillvaka till vår gräsplätt för att sova.

Igår morse vaknade vi av att ett gäng fotbollskillar höll till kring vår bil. Vår perfekta gräsplätt råkade visst vara deras fobollsplan, så det var bara att hoppa fram i bilen och köra därifrån. Åkte in till köpcentrumet/mcdonalds och parkerade där. Resten av dagen bjöd på tråkigt väder, så vi spenderade många timmar i bilen tittandes på film och läste skvallerblaskor som Sabina och Sandra tog med. Vi måste ju bli lite uppdaterade om sånt med! När det blev för tråkigt i bilen gick vi in till köpcentrumet, besökte mcdonalds och handlade mat. Precis som ute på vägarna är de mästare på att tränga sig i matköerna här. Om man ens kan kalla det köer? Finns nog inte ett sånt system här. När det började bli kväll åkte vi tillbaka till vår gräsplätt och drog igång en film att somna till. Men vi hade använt en hel del el i bilen idag, så ganska snart slocknade datorn. Fick bli en tidig kväll. Trodde vi ja, efter inte en allt för lång stund såg vi hur sirenerna från en polisbil blinkade utanför. Snabbt klädde vi på oss medans en polisman bankade på bilen utanför. Här fick man tydligen inte sova och vi körde snabbt iväg därifrån. Hittade en annan parkering där flera bilar stod, parkerade där och somnade gott. Vaknade plötsligt av att någon bankar på rutan. Utanför stod en ännu en polis av något slag (finns typ 100 olika sorters poliser här). Här fick man inte heller sova. Bara att hoppa fram och köra iväg en andra gång. Hittade tillslut en parkering där vi fick stå ifred, men varken dennis eller jag sov något vidare.

Trötta vaknade vi imorse av att klockan ringde. Även fast vi hellre legat kvar och sova ikapp alla timmar vi missat inatt var det bara att kliva upp. Klockan nio öppnade Mauritaniens ambassad och vi ville vara där i god tid för att slippa allt för långa köer. På väg in till Rabat var det lite bilköer men vi kom ändå fram innan nio. Väl där fick vi en blankett som vi skulle fylla i. Lättare sagt än gjort - formuläret var på franska och arabiska. Vi fick ställa oss i kö 3-4 gånger innan han i luckan godkände vårt tappra försök att fylla i allt. Imorgon klockan tre ska visumen vara klara att hämta.

Resten av dagen har vi åkt runt lite i bilen och planerat vår kommande resrutt. När vi åkte längs med havet fick vi svar på varför de inte har några stränder här. Vågorna var gigantiska! Dennis ställde sig vid bergskanten för att posera när jag tog kort och lyckades få en riktig dusch. En blöt Dennis, men det blev en klockren bild så det var värt det ;)

Nu dags för lite svar på några kommentarer!

Hur funkar det som ni har installerat i bussen? Solpanelen?
-Vi har en 100watt panel på taket men hur mkt ström den egentligen ger har vi inte kollat upp. Men det räcker åt det vi använder. Det vi använder mest är lampan, fläktarna, "låtsas larmet" och datorn. Men i början av resan så var det mulet och då kunde det gå dagar innan batteriet hade laddat upp sig. Men nu går det bra. Är det ingen sol en dag så kan vi se film hela dagen och runt kvällskvisten slår regulatorn ifrån. Den slår av strömmen innan man drar ur all ström från batteriet. Vi hade kylbagen i början av resan men den har vi övergivit när vi kom på att det enda vi förvarade där var smöret som vi sällan använde.

I övrigt funkar allt bra. Fläktarna fungerar kanon, det går bra att använda duschen och taklampan är pricken över i:et.

Köket - hur länge räcker en patron?
-Enligt bruksanvisningen så ska en patron räcka strax över 2 timmar. Vi lämnade Sverige med 12st patroner och nu efter 44 dagar har vi runt 3-4st patroner kvar. Då har vi lagat mat minst en gång om dagen. Det går bra att laga mat i vårt kök.

Hur gör ni med vattnet, har ni vattenrening?
-Vi har 60liter vatten att förvara. Hittills har det gått bra att fylla på vid mackarna. Vi kokar all vatten innan vi lagar mat och dricksvatten köper vi i butik. Hur det blir längre söderut får vi se.

Vad önskar ni er i julklapp?
-Några nätter på hotel under jul & nyår. Och en kall vinter i Sverige!

Fler frågor? Ni vet var man kommenterar!


Kommentarer
Postat av: Dårvägen

Låter som att ni kommer vara riktigt utvilade när ni kommer hem! :-)

Är det dags för radion snart igen?

Ha de toppen!

2011-12-12 @ 21:31:36
Postat av: David o Kikko

Hej!

Kul att läsa om era strapatser. Angående vattnet, så om ni solar det 5-6 timmar i petflaskor så är det bakteriefritt och bara att dricka. Vi gjorde det under hela resan och behövde aldrig köpa vatten. Vi var kärnfriska hela året vi var ute. Inte en dag med dålig mage. Sen spar ni på gasen oxå

2011-12-12 @ 21:33:07
URL: http://www.swedenafrica.com
Postat av: Carina o Bjarne

Hej på er! Trevlig o spännande läsning man får när ni uppdaterar er blogg. Synd att ni inte fick sova ifred på er fina "gräsplätt". Hoppas att det flyter på nu resten av resan. Ha det gott o var rädda om er!

2011-12-12 @ 22:03:41
Postat av: Sabina

Vilken tur att jag har lämnat er! Med tanke på vilken fegis jag är när det är mörkt så hade väl jag skitit på mig gång på gång den natten! :P därför är jag jävligt impad av er!

2011-12-12 @ 23:37:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback