11.12.28 - Saly

Missade du P4 Sörmland imorse? Det är lugnt, du kan höra intervjun från Senegal HÄR hur många gånger du vill.

Det var tänkt att Alexandra skulle prata i telefon imorse. Men när vi vaknade 06.00 av väckarklockan så mådde hon inget vidare. Magsjukan var ett faktum. Efter några minuters pepptalk fick jag tillslut ge mig. Tråkigt!

Så idag har Alexandra legat inne på rummet medans hon körde ut mig till poolen. Inget Gambia idag alltså. Mår hon bättre imorgon så gör vi ett nytt försök att röra oss söderut.  

Slängde upp lite nya bilder i vårt Senegal album HÄR.

11.12.27 - Saly

Dag 59.

Hej igen. Nu har juletiden lagt sig här borta. Vi checkade ut från hotellet där vi firade jul
i söndags för att testa charterstället Saly, knappt en mil norrut. Billigare hotel också!

Finns egentligen inte så mycket att skriva om. Vi har bara tagit det lugnt. Legat vid poolen under dagen, lunchat, siesta och ätit ute på kvällarna. Av någon anledning så vaknar vi runt 07-08 fast vi vill sova vidare. Det resulterar i tidiga kvällar. Runt 21 börjar man gäspa - börjar bli gammal. Blivit trakkaserade utav försäljarna, dem ger sig aldrig! Vi råkade gå in i byn där lokalbefolkningen hänger och där följde verkligen alla efter oss, så vi vände. Då sa en av byborna varför vi skulle gå dit - tillbaka till "europa" som de kallade semesterområdet för. Kanske för att slippa era jobbiga jä*lar?!

Vi har även införskaffat mer försäkring som man måste ha för att köra in i Senegal. Vi köpte 8dagars försäkring enligt dem fula poliserna i Rosso för strax över 200sek som visade sig bara gälla i 5 dagar. Så vi var som sagt tvugna att köpa mer igår. En månad för 136sek.

Läxa lärd: Försök att alltid ha saker och ting fixat innan gränserna för att slippa bli blåst - av poliser.

Vi kommer spendera vår sista natt här i Saly. Sen tänkte vi röra oss mot Gambia imorgon. Vi fick lite bidrag för hotel under nyår så vi tänkte hitta något fint och halvbilligt hotel. Sen när vi känner oss nöjda i Gambia så drar vi vidare in i Senegal igen, vidare till Mali, Burkina Faso and so on. Har uppdaterat RESAN sidan lite där ni kan läsa om framtidsplanerna och vår första tid i Afrika.

Är ni morgonpigga så får ni ratta in P4 Sörmland imorgon vid 07 tiden, då intervjuar de Alexandra
runt 07.10-15 tiden.

Nu blir det poolen!


Vart ska vi nu? - Part III

Från oss två till er alla - God Jul!Feedback tack!

11.12.25 - Mbour

God Jul på er där hemma! Nu är vi äntligen i Senegal och har det toppen. Sist vi skrev här på bloggen befann vi oss i Dakhla och hade fortfarande ett antal mil och timmar kvar innan vi skulle kunna börja varva ner inför en jul i Senegal. Den sista etappen i Marocko (Dakhla till gränsen Marocko/Mauritanien) avklarade vi ganska snabbt och smidigt. Vi var framme vid en ganska folktom gräns vid tre-tiden. Där fanns en mack, någon butik och en restuarang. Trots att vi var lite rastlösa så var det bara att försöka slå oss till ro där för dagen. Vårat visum för Mauritanien började inte gälla förns dagen efter och vi ville ändå åka över gränsen på morgonen, för att ha hela dagen på oss att ta oss igenom Mauritanien. Blev att äta lite på restuarangen där, handla läsk och chips och sen hoppa in i bilen för att dra några Gossip Girl avsnitt. När vi väl hade varvat ner insåg vi att det var ganska skönt att bara inte göra någonting i några timmar. Det tar på en att åka bil i den här värmen hela dagarna. 

Gränsen stängde när det blev mörkt och det var ett par stycken bilar plus någon lastbil som hann komma och ställa sig i kö innan vi somnade. När vi vaknade vid 6 på morgonen (vi trodde att gränsen skulle öppna tidigt..) hade kön vuxit. Nu stod där kanske 10 lastbilar och 30 bilar eller ännu mer. Tabbe av oss att vi inte ställde oss i kön på kvällen innan vi somnade.. Det var bara att ställa sig sist. Efter ett par timmars köande blev det äntligen vår tur att köra in för att fixa med pass och papper hit och dit. Polisen som kollade igenom vår bil hittade en Whiskey-flaska (man får inte ta med sig alkohol in i Mauritanien) som snyggt fick glida ner i hans ena ficka och han bad även om att få våran tandkräm (?) och självklart fick han den med. Haha. Efter ett par timmar kunde vi säga tack och adjö till Marocko och åka ut i det ingemansland som befinner sig mellan gränserna. Vägen var dålig. Och när jag säger dålig så menar jag RIKTIGT dålig. I cirka tre kilometer guppade vi runt på ettans växel innan vi kom fram till Mauritaniens gräns. Där blev det till att köa yttligare någon timme innan vi fick komma in på området. Dennis sprang runt för att få rätt stämplar o.s.v. För att få ta med bilen in i Mauritanien behövde vi ett extra papper, som kostade 10 euro. Dumma som vi är hade vi inte ett korvöre kvar, men Dennis är inte dum han. Han kom och tänka på att vi hade en kylbox i bilen som knappt blivit använd. Den erbjöd han tullmannen att få istället för pengarna. Och visst gick det bra. Läxa lärd: ha alltid pengar vid gränserna, ha alltid saker du kan ge bort.

Efter sammanlagt åtta timmar kunde vi äntligen rulla in i Mauritanien. De värsta åtta timmarna i våra liv. Just då längtade vi hem till Sverige. Våran plan hade vart att brassa igenom Mauritanien på en dag så vi slapp stanna för att sova där, men när vi kom in i landet var klockan redan mycket och det blev snabbt mörkt. Ny plan alltså. Vi bestämde oss för att köra till Mauritaniens huvudstad (ca. 40 mil) Nouakchott för att sova där och ta ut pengar. Tog sin tid, speciellt med tanke på alla stop för poliser man måste göra där. Ibland vill de bara kolla ens pass, ibland kolla igenom bilen. Vi kom fram tillslut i alla fall och somnade på en gång.

Nästa dag blev det att åka sista biten i Mauritanien. Istället för att ta färjan från staden Rosso över till Senegal som de flesta gör hade vi bestämt oss för att ta en mindre väg till en stad som heter Diamma. Enligt vår lonlely planet bok och av vad vi har hört från andra resenärer ska den vägen vara bättre. Billigare, mindre köer och färre hustlers. Det stod att vägen inte var körbar under regnperioden, men eftersom det är torrperiod nu tänkte vi att det skulle gå bra. 97 km lång väg. Efter att ha kört i mer hål än på plan mark var vi äntligen tre timmar senare framme vid gränsen. Vägen var kaos! Dennis hann skrika mindre fina saker om Mauritanien ett antal gånger längs med den vägen.. Men visst gick det smidigt vid gränsen i alla fall. Betalade varje polis en slant, fick våra stämplar i passen och våra papper påskrivna. Problemet är dock att alla, precis alla ska ha pengar för minsta lilla sak här. Även fast vi var mer förberedda vid denna gräns började pengarna ta slut. Vi skrapade ihop all växel vi hade i bilen: euro, svenska och danska kronor, schweiziska pengar mm.. Den sista polisen ville ha 5 euro och det hade vi i mynt. Han ville såklart ha en sedel och vägrade ta emot våra pengar. Vi hade tur för bakom oss i kön stod en snäll man från Schweiz som gärna hjälpte oss att växla våra schweiziska mynt till rätt valuta. Sicken tur att vi tog en sväng förbi Schweiz när vi var i Europa!

Äntligen färdiga med tullar och gränser för ett tag! Vi rullade vidare med siktet inställt på Saint Louis. Rullade runt inne i staden och fick ett härligt första intryck av Senegal. Vi hade tänkt sova här, men det var verkligen folk och röresle överallt så vi bestämde oss istället för att åka vidare och sova på något lugnare ställe längs med vägen. Stannade i en liten by på vägen för att handla läsk. Några hälsar glatt "Bonjour, ca va?", men annars är ingen på oss. Skönt. Man blir lätt trött på alla som vill sälja saker och ha pengar av en när man är turist. Det slutade med att vi stannade nära en upplyst mack och sov där.

Dagen efter det väntade något härligt. Vi körde sista milen in till Dakar. Massa folk överallt. Bilköer. Varmt. Men vi börjar lära oss vad tålamod är. Svettiga, sandiga (ni ska se bilen efter alla mil i öknen, sand överallt!) och allmänt slitna rullar vi tillsist in på parkeringen till Radisson Blu hotel. Vi tog våra väskor och gled in på hotellet med alla kostymklädda människor. Checkade in, svidade om till badkläder och la oss vid hotellets pool. En perfekt julklapp, tack! På kvällen tog vi en sväng i ett köpcentrum som låg bredvid hotellet, sen blev det en mysig middag. Pizza och lite alkohol. Trötta och lite halvsjuka från all ac i bilen gick vi sedan till rummet och tog det lugnt. På morgonen blev det lyxig hotellfrukost och en hel del ångest över att behöva åka därifrån. Men 100 gånger piggare och utvilade packade vi in oss i bilen igen för att åka vidare till nästa hotell. Åkte förbi hamnen i Dakar för att fixa med lite sista papper som de inte ville fylla i vid gränspassagen. Sen blev det att åka till vårt väntande hotell lite söder om Mbour.

Här har vi spenderat två nätter nu. Vi bor i en liten bungalow. Ganska litet och mysigt hotell, men det är svårt att göra sig förstodd och att ingen förstår oss heller. Få kan engelska och vårt franska ordföråd är inte stort. Här har vi bara tagit det lugnt och solat och igår firade vi jul här. Helt klart en annorlunda jul än vad man är van vid. Julafton började med att Dennis hämtade in lite julpynt, glögg, ljus, julmust och fixade lite julstämning inne i vår bungalow. Vi skypade lite med våra familjer och sa god jul, sen blev det att dricka glögg och öppna en julklapp som vi fick med oss hemifrån, innan vi gick ut för att äta frukost. I julklappen fanns allt från glögg och russin till godis och oboy. Fick även en julklapp i form av ett bidrag insatt på kontot. De där hemma vill visst att vi ska unna oss lite mer lyx, det tackar vi för! :) Blev några timmar i solen innan vi gick in igen för att invänta tre-slaget: Kalle Anka och hans vänner önskar god jul! Vi hade laddat ner förra årets avsnitt på datorn för att kunna kolla på det här. Blev lite mer glögg och vi pratade lite mer med familjerna där hemma.

På kvällen var det julfest här på hotellet. En buffé, lite gott att dricka och senare underhållning i form av någon afrikansk musik. Vi roade oss med att skratta åt alla turister på hotellet med magväskor runt midjan (de fanns i mängder) och prata lite gamla minnen. Det var mysigt, men vi skulle ljuga om vi sa att vi inte saknade allt som har med en riktig jul att göra. Köttbullar, prinskorv, tomten, julgranen, snön (eller ja, är inget fel på värmen här faktiskt), alla paket och så självklart familjen. Men nu har vi testat att ha en alternativ jul i alla fall!

Just nu sitter vi och funderar över vad vi ska göra härnäst. Lutar åt att vi åker någon mil tillbaka norrut till Saly och tar in på ett billigt hotell där. Vi vill ha pool, sol och ingen stress. Vi har ju trots allt semester :)

Hoppas att ni har haft en riktigt fin jul där hemma. Vi har slängt upp lite fler bilder i våra album från Marocko, Mauritanien och Senegal här!


11.12.18 - Dakhla

Nu har vi kommit en bit på våran långköraretapp. När vi lämnade Agadir för två dagar sen så hade vi ungefär 150mil ner till gränsen Marocko/Mauritanien. Nu har vi ungefär 40mil kvar. Igår körde vi strax över 40mil och idag strax över 50mil.

En hel del tid på vägen och ganska lite att se. När man först kom in i öken och det enda man såg var horrisonten så tyckte man det var ballt. Men när man sedan kört rakt fram timme efter timme med antingen sand eller grus som utsikt så lessna man. Men visst kom det lite höjdpunkter också. När man fick stanna för korsande kameler som ville gå över vägen, eller utsikterna över atlanden från bergsväggarna.

Nu har vi i vilket fall nått Dakhla. Sista staden innan gränsen 40mil bort. Så det gäller att tanka här innan vi lämnar civilisationen igen. Så vi spenderar natten på ett budgethotell inatt 100sek/natten. Skönt att duscha och så. Man är inte så fräsch efter 48timmar i bil och sandkorn i hårbotten.

Både jag och Alexandra längtar tills vi passerat gränsen och Mauritanien som också består av öken. När vi sedan kommer in i Senegal så kan vi släppa på gasen igen. Julaftonshelgen spenderas på fint hotell i Saly - ska bli helt underbart med lite "chartersemester".

Vi har pumpat upp lite nya bilder i vårat Marocko album som ni hittar här!


Bilder och filmer från resan

Media

2011.08.31.
Tidningen E-Kuriren - Tar bilen till Afrika, här!

2011.10.27.
P4 Morgon Sörmland - Roadtrip i minibuss med allt man behöver, här!

2011.10.31. Tidningen E-Kuriren - Resan mot Afrika är inledd, här!

2011.11.23. Tidningen Succe - Drömresan till Afrika har börjat, här!

2011.12.28. P4 Morgon Sörmland - Intervju från Saly i Senegal, här!


Bilder

Alla våra egna bilder från resan hittar du här!


Filmer

Vart ska vi nu? - Part I


Vart ska vi nu? - Part II


Vart ska vi nu? - Part III

11.12.15 - Agadir

Dag 47.

Tiden rusan fram. Det känns som om det var igår vi cyklade längst med Amsterdams kanaler eller drack belgisk öl hemma hos Lovisa & Goran. Men som man brukar säga, det går snabbt när man har roligt...

Sist vi bloggade såg vi fram emot att få lämna Rabat. Vi drog till ambassaden och fick våra pass med visum för Mauritanien. Vart överraskad över hur många som skulle ha visum. Vi var säkert runt 25-30pers som köade. Sen såg vi en hel del som gjorde som oss, bilade. Vissa värre än dem andra. Det fanns flashiga husbilar, sen fanns det ruttna minibussar och så Isidor. Vissa åkte riktigt fint, medans andra bara hade rensat ur en skåpbil och slängt in en sliten säng och så var det klart oavsett insynen eller andra praktiska lösningar.

Men när vi väl fick passen så hoppade vi direkt in i bilen och for iväg. Mot Marrakech! Vi körde på i två timmar innan vi stannade för natten. Skönt att vara ute på de stora vägarna igen med fräscha moderna mackar/rastplatser.

Vaknade upp och kikade ut genom fönstret. Alla våra nattkamrater hade redan packat och åkt vidare. Vi sega ungdomar ligger nog och drar oss för länge om mornarna. Men efter lite frukost, diskning och påfyllning utav vatten så drog vi vidare. Vi nådde ganska snabbt Marrakech. Det första vi båda tänkte på när vi rullade in mot centrum var att det var fint och rent. Inte som norra Marocko och lite utav Rabat, sunkigt och allmänt skitigt.

Vi parkerade längst med en stor huvudgata. Det tog ungefär 3sekunder innan en kille kom och erbjöd sig att guida oss. Jag sa tack men nej tack, men han prata på om alla restauranger etc hit och dit. Då sa jag bara att vi skulle äta mat i bilen, gå runt och kolla stan sen åka vidare direkt mot Gambia. Då tittade han lite konstigt på mig och tackade för sig - skönt!

Vi satt oss där bak och åt lunch. Sen knallade vi in mot medinan. Såg en stor minaret och ett torg som var fullt utav spågummor, fruktstånd, ormtjusare etc. Vi gick runt i alla små gränder där det var proppat med försäljare och alla deras färgglada produkter. Marrakech var riktigt coolt faktiskt. Men det var inte så stort som man hade väntat sig. Men när vi var nöjda så promenerade vi tillbaka till bilen. Åkte en sväng sen drog vi söderut mot Agadir.

Jag fick till och med Alexandra att sätta sig bakom ratten! Vi körde på i ungefär två timmar innan vi stannade vid ännu en mack/rastplats. Båda två var ganska sega just då. Vi måste bli bättre på att dricka vatten i hettan. Men vi bäddade om och drog igång vårt Gossip Girl. Riktigt manligt men vafan! Såg klart på säsong 1, åt kvällsmat och avsluta med en film...

Alexandra väckte mig imorse. Hon är skadad och vaknar alldeles för tidigt alldeles för ofta. Men det var bara att kliva upp. Blev en raggardusch inne på macken sen avfärd mot Agadir. Vi hade bara 3mil kvar så det gick ganska fort. Drog direkt till stranden och kollade läget. Sen åkte vi några kilometer utanför stan och hittade en bra plats längst med vattnet. Låg intill en park där man kunde se på fåglar.

Packade ut brassestolarna, högtalare, kök etc och glassade i solen. Åt brunch och bara tog det lugnt. När Alexandra senare diskade så fick hon sällskap utav två kameler. Var tydligen populärt att ta ut turisterna hit med kameler så vi såg en och annan kamel idag. Turisterna var nyfikna de också "ohh have you drive all the way down here?"

När vi var nöjda med dagens dos utav sol så ville Alexandra promt ha en natt på hotell. Vi har inte duschat sen förra onsdagen i en riktigt dusch så jag hade inte så mycket att komma med. Det var bara att åka till McD, hitta adressen till ett hotell som vi hade läst gott om och åka dit. Ett dubbelrum för 170sek med wifi. 

Sitter här på rummet nu. Vi har duschat, vart ute och ätit på ett local-hak och tillslut fått ordning på GPS'en. När vi var och bodde på hotell senast så betalade vi 600sek för ett dubbelrum bara för att vi trodde dem skulle ha ett bra internet så vi kunde fixa GPS'en. Det tog hela natten att ladda ner kartan, en timme att installera och ändå fungerade skiten inte! Då hade jag damp. Men idag tog det ungefär 10min att ladda ner kartan, 10min att installera och 1min att byta karta - OCH DET FUNKA! Skönt att inte chansa höger/vänster framöver. Summering - enstjärnigt budgethotell rockar!

Imorgon så åker vi nog tillbaka till samma ställe som idag. Glassar i solen och bara tar det lugnt. När sedan mörkret börjar lägga sig så ger vi oss iväg en timma söderut och stannar längst med vägen någonstans. Vi har den 20e som inresedatum till Mauritanien. Sen har vi bestämt att fira jul i turistorten Saly i Senegal. Efter nyår någon gång åker vi in i Gambia och förhoppningsvis hittar lite flenare där i krokarna. Men det tar vi då.

Förresten, solbrännan börjar komma nu! ;)


Alexandra ville att jag skulle ta ett fotbad och så kallade hon mig Smelly, schysst brud!


Snygging i Marrakech...


Jag fick hålla tillbaka damen några gånger så hon inte fick en shoppaholic-attack...


Koutoubia minareten i Marrakech.


Inte lätt att hinna läsa alla vägskyltar - skönt med GPS nu!


Inte varje dag man diskar med sällskap utav två kameler...


Alexandra lurade mig att testa "vaxa" bröstet med silvertejp - så här skönt var det haha!

Fler bilder hittar du här!


11.12.13 - Rabat

Glad Lucia på er där hemma! Här har vi inte fått se något luciatåg och det är svårt att tro att det snart är jul. Efter lite klagomål har vi tillbringat förmiddagen med att förminska bilder som vi lagt över på mobilen, så att vi kunde uppdatera er med lite bilder här bortifrån. (vi kan inte ha med datorerna hit och det är tidsödande att lägga upp nya bilder via mobilen, men vi gör det för er skull!) Ni får några smakprov här på bloggen. Resten hittar ni på vår facebooksida via den här länken: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304782559562716.77092.274794902561482&type=1


11.12.12 - Rabat

Nu har vi haft några lugna dagar här i Marocko. I förrgår hade vi kanonväder. Vi hittade en gräsplan nära havet i ett litet villaområde som fick bli dagens ställe att hänga på. Där satt vi och solade i våra brassestolar hela dagen. Vi passade också på att duscha av oss i vår egna duach. Vattendunken hade legat på biltaket några timmar, så vattnet var ganska behagligt. Fräscha och nöjda tog vi oss en sväng in till Rabat, men vi hann mest se slummen och någon foodmarket innan vi tröttna på stadstrafiken och åkte tillvaka till vår gräsplätt för att sova.

Igår morse vaknade vi av att ett gäng fotbollskillar höll till kring vår bil. Vår perfekta gräsplätt råkade visst vara deras fobollsplan, så det var bara att hoppa fram i bilen och köra därifrån. Åkte in till köpcentrumet/mcdonalds och parkerade där. Resten av dagen bjöd på tråkigt väder, så vi spenderade många timmar i bilen tittandes på film och läste skvallerblaskor som Sabina och Sandra tog med. Vi måste ju bli lite uppdaterade om sånt med! När det blev för tråkigt i bilen gick vi in till köpcentrumet, besökte mcdonalds och handlade mat. Precis som ute på vägarna är de mästare på att tränga sig i matköerna här. Om man ens kan kalla det köer? Finns nog inte ett sånt system här. När det började bli kväll åkte vi tillbaka till vår gräsplätt och drog igång en film att somna till. Men vi hade använt en hel del el i bilen idag, så ganska snart slocknade datorn. Fick bli en tidig kväll. Trodde vi ja, efter inte en allt för lång stund såg vi hur sirenerna från en polisbil blinkade utanför. Snabbt klädde vi på oss medans en polisman bankade på bilen utanför. Här fick man tydligen inte sova och vi körde snabbt iväg därifrån. Hittade en annan parkering där flera bilar stod, parkerade där och somnade gott. Vaknade plötsligt av att någon bankar på rutan. Utanför stod en ännu en polis av något slag (finns typ 100 olika sorters poliser här). Här fick man inte heller sova. Bara att hoppa fram och köra iväg en andra gång. Hittade tillslut en parkering där vi fick stå ifred, men varken dennis eller jag sov något vidare.

Trötta vaknade vi imorse av att klockan ringde. Även fast vi hellre legat kvar och sova ikapp alla timmar vi missat inatt var det bara att kliva upp. Klockan nio öppnade Mauritaniens ambassad och vi ville vara där i god tid för att slippa allt för långa köer. På väg in till Rabat var det lite bilköer men vi kom ändå fram innan nio. Väl där fick vi en blankett som vi skulle fylla i. Lättare sagt än gjort - formuläret var på franska och arabiska. Vi fick ställa oss i kö 3-4 gånger innan han i luckan godkände vårt tappra försök att fylla i allt. Imorgon klockan tre ska visumen vara klara att hämta.

Resten av dagen har vi åkt runt lite i bilen och planerat vår kommande resrutt. När vi åkte längs med havet fick vi svar på varför de inte har några stränder här. Vågorna var gigantiska! Dennis ställde sig vid bergskanten för att posera när jag tog kort och lyckades få en riktig dusch. En blöt Dennis, men det blev en klockren bild så det var värt det ;)

Nu dags för lite svar på några kommentarer!

Hur funkar det som ni har installerat i bussen? Solpanelen?
-Vi har en 100watt panel på taket men hur mkt ström den egentligen ger har vi inte kollat upp. Men det räcker åt det vi använder. Det vi använder mest är lampan, fläktarna, "låtsas larmet" och datorn. Men i början av resan så var det mulet och då kunde det gå dagar innan batteriet hade laddat upp sig. Men nu går det bra. Är det ingen sol en dag så kan vi se film hela dagen och runt kvällskvisten slår regulatorn ifrån. Den slår av strömmen innan man drar ur all ström från batteriet. Vi hade kylbagen i början av resan men den har vi övergivit när vi kom på att det enda vi förvarade där var smöret som vi sällan använde.

I övrigt funkar allt bra. Fläktarna fungerar kanon, det går bra att använda duschen och taklampan är pricken över i:et.

Köket - hur länge räcker en patron?
-Enligt bruksanvisningen så ska en patron räcka strax över 2 timmar. Vi lämnade Sverige med 12st patroner och nu efter 44 dagar har vi runt 3-4st patroner kvar. Då har vi lagat mat minst en gång om dagen. Det går bra att laga mat i vårt kök.

Hur gör ni med vattnet, har ni vattenrening?
-Vi har 60liter vatten att förvara. Hittills har det gått bra att fylla på vid mackarna. Vi kokar all vatten innan vi lagar mat och dricksvatten köper vi i butik. Hur det blir längre söderut får vi se.

Vad önskar ni er i julklapp?
-Några nätter på hotel under jul & nyår. Och en kall vinter i Sverige!

Fler frågor? Ni vet var man kommenterar!


11.12.09 - Rabat

Äntligen i Afrika! Nu har vi nått vårt första mål. Vi har alltid vart noggranna med att säga att vi ska till Afrika och inte allt för specificerat. Man vet aldrig vad som kan hända. Men nu sträcker vi på oss och tar ännu ett mål - Sydafrika...

Båtresan gick bra mellan Tarifa-Tanger. Ett litet missöde när vi skulle köra på båten bara, först i kön. Bilen starta inte med anledning av att jag hade gömt lite prylar i batteriutrymmet under förarsätet. Det måste ha legat emot någonstans. Snabbt öppna vi upp det, tog bort prylarna lite diskret och så starta bilen. Personalen log samtidigt som de skratta. Måste ha funderat varför vi ska till Afrika med en bil som inte startar. Notera, Isidor har gått hur bra som helst hittills!

Resan över Gibraltarsundet tog ungefär 40min. Vi fick stämpla passen på båten. Båtresan kostade 145euro.

Åkte av båten och fick visa upp passen igen. Sen fick man parkera bilarna innanför stora portar. Direkt kom det "hustlers" och ville hjälpa oss - självklart ska de ha betalt. En snubbe brottades med en annan innan han fick mitt pass. Han hämta någon blankett och fyllde i, för det fick han våra sista 5euro. Det kunde jag ha gjort själv. Men han var inte nöjd med 5euro. När jag förklara att vi bara hade kort och inga kontanter så ville han gå och ta ut mer pengar åt honom. Som om jag ställer mig vid ficktjuvarnas paradis och tar ut pengar - aldrig. Han fick bli sur istället. Nästa fas var att gå upp en våning för att registrera bilen hos polisen. Jag sa åt Alexandra att sätta sig i bilen och låsa. När hon gjorde det hade tydligen vakterna skrattat, men man kan aldrig vara för rädd om sig. 10min senare kom jag ner efter att ha fått en massa narr av en polis ang mina svenska namn. När han kom till mitt sista mellannamn, Esrem, efter min turkiska farfar så skratta han inget mer.
Då fick jag öppna upp bilen för en polis. Kändes obekvämt med en massa skumma lirare runt om så jag var noggrann med att bara ha en dörr öppen åt gången. När han såg all vår packning så gav han ifrån sig en lätt suck och konstatera - go...

Utan gps eller karta så gav vi oss iväg. Utan vägskyltar så chansa vi höger, chansa vänster och vi kom precis dit vi ville. Bra teamwork. Motorvägen söderut mot Rabat. Tog en mindre väg längst med utan vägtull och mer att se. Åsnor, hyddor, lerkrukor och en massa poliser!

Tillslut var vi tvungna att åka på motorvägen. Stannade senare vid en rastplats och mack. Åt lunch, drog några avsnitt av Gossip Girl och varvade ner. Spenderade natten där, utan problem.

Idag körde vi de sista 11milen till Rabat. Hitta ett stort köpcentrum med McD. Sitter här just nu. Har dragit fram en karta till Mauritaniens ambassad som råkade ligga i närheten.

Vår plan just nu är att ta det lugnt här några dagar medan vi väntar på våra visum för Mauritanien. När vi får dem rör vi oss söderut längst med kusten. När vi når gränsen så tankar vi fulltank, passerar och kör rakt igenom Mauritanien. En sträcka på strax över 40mil. In i Senegal dit vi inte behöver några visum. Ska försöka fira jul där på någon sandstrand. Kokosmjölk istället för glögg. Fast vi har både glögg och julmust med oss och pepparkakor!

Sådär, nu har ni lite mer koll. Tycker fortfarande det är dåligt med kommentarer. Är det inget ni undrar över?

Hoppas ni gillade den nya filmen...


Vart ska vi nu? - Part II


11.12.06 - Algeciras

Sitter med en blandad känsla på ett hotel i Algeciras. Knappt 15km kvar ner till Tarifa. Därifrån ska vi ta båten över till Marocco. Nu börjar det bli allvar. Dags att bli extra vaksam och allert. Sen lär vi inte bli bortskämda med bra sovplatser, bensinmackar, internet och samma valuta. Nej nu är det dags för visum, korrupta poliser, dålig bensin och ont om vatten.

Första biten i Afrika är laddad men bara vi kommer runt ner mot Camerun och södra Afrika så är jag lugn. Men som vi hört från andra resenärer, man ska ta alla varningar med en nypa salt. Vi ska inte till Timbuktu så ni kan lugna er där hemma. Det var där den svenska turisten blev kidnappad. Men UD avråder för norra Mali och dit ska vi inte - så Evert, mamma och alla andra oroliga där hemma kan andas ut. Men vi kommer självklart hitta underbara platser längst med vägen och njuta! Men med försiktighet. Men det kommer ni få läsa om framöver.

Nu en sammanfattning av dem senaste dagarna i Malaga. Vi kom till Malaga i fredags. Tog det lugnt på en rastplats intill havet. Vi passade på att tvätta kläder och ta det allmänt lugnt. Självklart började det småregna när vi precis hade hängt upp tvätten, men det var en kort skur. Parkerade sedan vid en mack för att avsluta med Gudfadern. Fick två hårdiskar fulla med filmer utav Ervin innan avresan. Utan dem hade vi nog gått ihjäl! En vital del i vår packning.

Lördag, och idag skulle dårvägen komma ner. Vi snurra runt i Malaga efter en dusch, efter 11mil gav vi upp något uppretade. Blev lunch vid en mack sedan parkerade vi intill landningsbanan. Städade bilen och spana in flygplanen som landa och starta. Det blev även så att vi dammade av våran egen dusch och tog premiären. Alexandra var först ut. Såg lite kul ut när hon stod baktill på bilen och shamponerade håret samtidigt som en stort flygplan landade i bakgrunden. Men solen sken och det gick faktist riktigt bra - skönt!

Drog in till terminalen och invänta Sabina & Sandra vid utgången. Man såg igenom fönsterväggarna när de kom och gick förbi bagaget eftersom de bara hade handbagage. Vi väntade och väntade, tillslut kom de från helt fel håll. Det är inte lätt att följa strömmen mot utgången eller utgångsskyltarna. Lite kramkalas sen vart det march mot Isidor. Hoppade in och styrde mot ett köpcentrum. Inhandlade lite mat och annat skoj. Mot havet och hitta en klockren plats intill stranden. Parkerade och hoppade bak.

Vart lite förfest i Isidor med musik och catch-up snack. Tog sedan en taxi in till centrum och knalla runt lite. Fastnade på en liten bar i en mysig gränd. De hade de godaste Mojitosarna vi hade druckit. Efter det vart det att utforska utelivet en decemberkväll i Malaga. Hemma vid 04 och samtliga somnade direkt. Vaknade till tidigt på söndagsmorgonen av att sabina fryser och tvingar Alexandra att ge henne duntäcket som vi hade skippat för natten. Skrattade lite åt det och somnade om.

Återigen Sabina som vaknar vid 09 tiden. Sliter upp Sandra och går till macken och inhandlar färskt bröd. Inte varje dag man får frukosten severad! Upp tidigt alltså för en heldag vid havet. Chillade i brassestolarna och handukarna intill vårat bord. Alexandras högatalare som hon fick i present är guld värd nu. Lyssnar på musik och bara tar det lugnt. Det var 24c i solen, men vindarna var halvkyliga. Sabina & Sandra badade till och med - skadade? Men det var inte så farligt sa dem. Om man ska tro på det är en annan femma.

När solen började dra sig så gjorde även vi det. Packade ihop och for iväg till köpcentret igen. Sabina & Sandra shoppade loss lite. Sen drog vi vidare 7mil söderut till Marbella. Dags för ännu ett besök på ett Hard Rock Café. Parkerade bilen centralt och gick sedan mot HR.

Vi åt så vi sprack. Sabina hade tjatat om sin desert som uteblev. Däremot fick tjejerna sina Strawberry Daiquiri som dem suktat efter. Efter en trevlig kväll så gick vi mätta och belåtna till vår kära Isidor. Bäddade om och drog på en film. Sabina somna efter 10min, därefter Alexandra efter någon timme och Sandra tätt efter. Jag avslutade slutet av filmen med två snarkande tjejer bredvid mig...

Vaknar vid 09 tiden på måndagen. Upp och direkt iväg mot Malaga igen. Parkerade på samma glassiga ställe. Parkerade så att vi fick lä i solen, då stekte det. Idag hade alla tre tjejerna bikini på sig. Det resluterade i en stor riskökning på vägen bredvid. Mopeder, lastbilar, bilar som inte tittade på vägen. Spenderade några timmar där innan vi drog in till centrum igen. Handlade tacos och kollade in stan lite. Efter några timmar for vi tillbaka igen. Dukade upp bredvid bilen, lagade mat och åt en god middag i solnedgången. En perfekt avslutningsmiddag. Sen avslutade vi kvällen med sällskapsspel.

Vaknade 04.30 till "it's a beutiful morning" imorse. Tjejernas flyg gick 06.30 och de ville vara ute i god tid. Tur var väl det. När vi bäddat upp och de hade packat sina handväskor så utbrast Sabina "vart är mitt pass?!" Tjejen som skaffade ett nytt pass förra veckan för att hon tappat bort sitt förra har gjort det igen. Vi letar febrilt igenom bilen. Hon hade haft den i en ficka på sin väska. Men inget spår efter passet. Vi börjar planera för det värsta. Testa ifall hon kunde komma hem med bara körkortet. Annars hej då Sandra, och hej svenska ambassaden för Sabina. Vi rör oss mot flygplatsen och alla klurar på vart hon kan ha gjort av det. Tittade överallt och tillslut i min garderob som inte öppnats under deras vistelse. Men visst låg den där, halvgömd bakom solpanelens batteri. En lättat Sabina ler och så går vi alla in i Terminalen. Kramkalas igen och tar farväl. Det var riktigt kul att ha dem här nere. Trångt men kul.

Efter att ha släppt av dem så drog jag och Alexandra vidare mot Tarifa. Stannade på första macken och somna om. Vaknade inte förens 10 tiden, skönt! Det blev tacosrester till frukost. Sen körde vi på i två timmar. En riktigt fin väg längst med kusten. Musse, Gibraltar såg ståtligt ut på håll. Får ta och inspektera halvön nästa gång.

Nu sitter vi som sagt i Algeciras. Kollar upp adresser till olika ambassader etc. En titt på ud.se och liknande. Det är en röd dag i Spanien idag så alla butiker är stängda. Så imorgon inhandlar vi en massa konserver etc sen rör vi oss mot hamnen och tar båten över till Marocko. Lite spänd över hur processen går till med passen, Carnet'en (bilens pass) och allt runt omkring.

Nej nu ska vi fixa Kalle Anka och hans vänner önskar god jul inför den 24e och lite ny musik. Sen kommer det snart upp en ny film! Vi har det bra...

Nu är vi i slutet av vårat Europa äventyr. Här kommer lite roliga uträkningar för Europa.

Avverkade km totalt = 7 971km.

Resdagar = 38 dagar.

Tankat = 793,35 liter 95oktan.

Antal tankningar = 23 tillfällen.

Betalat = 1 141,76 Euro - 10 339,44 SEK idag 11.12.06.

Snittpris = 1,439euro/litern.

Snittkm per dag = 209,8km per dag.

Dyrast = Rotterdam, Holland - 1,669euro/litern.

Billigas = Andorra 1,2euro/litern.

Mest tankat = 43,76liter Barcelona.

Minst tankat = 18,86liter Bryssel.

Med dessa siffror kan vi bekräfta följande...


Vi har kört sammanlagt 498st enkelresor Vintervägen 4, Flen - Badhusgatan 13, Malmköping.

376 029km kvar till månen.

195 390 450år kvar till solen i den här hastigheten.

Kört strax över 1/5 av jordens omkrets.

Källa: Wikipedia/våra kloka huvuden ihop.

Vi kommer göra en mindre sammanställning om varje land så småningom. Är det något ni undrar över, eller vill att vi ska skriva om eller några bra tips. Tveka inte med att kommentera och fråga oss!

11.12.04 - Malaga

Sitter just nu i en brassestol intill en utav Malagas stränder. Alexandra ligger på en filt till vänster, Sandra på en handduk framför och Sabina till höger i en brassestol hon också. Solen skiner och det är 24c, dock är det halv kyliga vindar. Fast Sabina sitter i bikini - hm...

Plockade upp dem vid flygplatsen igår. De lärde sig ett ord direkt, Salida - utgång. Inte så lätt att hitta ut ur en terminal för två damer.

Drog till Carefoure och inhandla lite konserver och annat gott. Sen hitta vi en dunder parkering precis vid havet. Hoppa bak i bilen och hade det allmänt bra. Skratta åt Tobbe Mathisen och hans bravader. Efter några timmar utforska vi Malagas uteliv och hitta en kille som gjorde hur goda Mohitos som helst! Men det blev en bra kväll och vi kunde sova riktigt gott. Sabina hade lite kaos bara men en för liten jacka ordnade upp allt.

Till skillnad från våra förra besökare så var dessa två morgonpigga. Jag han knappt vakna innan det fanns färskt bröd till frukost. Satt oss i solen, på med musiken och bara tog det lugnt. Och det är här vi fortfarande befinner oss...

Ska senare iväg till butiken igen. Sabina har fått syn på några skor, eller så är det hundarna som tjejerna fastna för igår. Valpar i små burar i en djurbutik, det skapade en viss irritation...

Nej nu ska jag bli social igen. De sitter just nu och skrattar åt folk som försöker lära sig att segla men det dem gör är snarare att lära sig ösa ur vatten. Så kul har vi...


11.12.01 - Sevilla

Idag skulle jag gärna vara 12år igen. Vakna av att morsan väcker en innan skolan. Tänder ljus på köksbordet och inväntar julkalendern. Men nej, i dag 24år gammal så står vi med en minibuss vid vattenbrynet intill Taviras kust med en julkalender i handen. Det kommer bli tufft att missa en vit jul med familjen...

Idag tog vi oss igenom den sista biten utav Portugal. Igår for vi söderut efter att ha spenderat en dag i Lissabon. Portugal var väl inte direkt den bilresan som jag hade föreställt mig innan vi kom hit men det var charmigt i sig.

Men nu är vi i Spanien igen. Det känns skönt. Vi förflyttar våran trygghetszon hela tiden. När vi kom till Spanien så sakna vi Frankrike som kändes som hemma. Nu känns det skönt att komma tillbaka till Spanien istället. Vi sitter just nu i Sevilla. Har 2-3 timmars bilresa kvar till Malaga där vi ska hämta Sabina och Sandra på lördag eftermiddag.

Vi har suttit här i flera timmar. Alexandra har uppdaterat bloggen en hel del. Hon har styrt upp "RESAN", "OM OSS" och "BILEN" som ni får kika på! Sen har vi laddad upp fler bilder från Portugal HÄR!

Jag kollade upp båtar inför Afrika samt uppdaterade våran GPS med en Afrika-karta, 800kr fattigare...

När jag öppnade mailen idag så hade vi fått ett mail från en kille i Porto. Han skickade en hälsning tillsammans med två bilder utav våran Isidor utanför IKEA. Kul!!! La upp bilden på våran facebook-sida...