Resan

2011.12.25

Nu har vi kommit en liten bit längst med Afrikas västkust. Efter några mardrömsdygn igenom Sahara så befinner vi oss i Saly, Senegal. Mer om den resan kan ni läsa om i våran blogg. Vår plan var från början att göra norra Marocko efter känsla. Det blev några dagar i Rabat för att fixa visum - drygt! Efter det åkte vi söderut till Marrakech. En stad som vi upplevde som livlig och fräsch. Vidare söderut till Agadir och kusten. Där gillar vi att vara, nära havet.

Efter Agadir så hade vi 235mil ner till gränsen Mauritanien/Senegal. Ungefär lika långt som att köra Flen-Monaco. Eftersom Sahara är en enda stor öken och Mauritanien likaså, plus ett oroligt land, så bestämde vi att bara sträckköra hela den etappen.

Öken, öken och återigen öken. Det var inte den roligaste bilresan man vart med om. Men första gången man såg sandynorna, vilda kameler etc så höjde man ett ögonbryn. Så det fanns höjdpunkter. Sen var bensinen billig också!

Första gränsen mellan Marocko/Mauritanien var katastrof. Det kan ni också läsa om i bloggen. Mauritanien hade vi tänkt att köra igenom på en dag men eftersom vi kom igenom gränsen så sent så vart det att stanna i huvudstaden och sova. Vidare dagen efter och korsade gränsen Mauritanien/Senegal vid Diamma. Katastrofvägar!

Men nu är vi som sagt äntligen i Senegal. Nu har vi tänkt att varva ner ett tag och lyxa till det med diverse hotelvistelser. Vi har redan bott lyxigt i Dakar, firat jul i Mboro och nu gör vi Saly. Exakt, det kan ni också läsa om i bloggen.

Det var en kort sammanfattning utav våra första mil i Afrika. Nu över till våra framtidsplaner. Efter att vi har vilat ut i Senegal/Gambia så har vi tänkt att ta ännu en långkörare. Vi har tänkt att köra igenom Mali, Burkina Faso, Benin, Nigeria och slutligen in i Kamerun. En sträcka på strax över 420mil. Väl i Kamerun så slår vi återigen av på takten. Då har vi passerat den "oroliga regionen" och är på trygg mark enligt UD.

Så nu har ni koll på läget ett tag till. HÄR kan ni se vår planerade etapp.


2011.11.06

När vi började planera vår resa såg planerna ut något i stil med det här:


Vår ungefärligt planerade färdrutt.

Vi skulle ge oss av i slutet av oktober från Flen/Malmköping ner till Tyskland, vidare till Holland, Belgien, Frankrike, Spanien, Portugal, sen från södra Spanien över till Marocko och Afrika. Resrutten i Afrika planerade vi inte alls, den skulle vi se över när vi kommit en bit på vägen. Målet var att ta resan lite som den kommer, åka dit vi känner just för stunden och hela tiden ha i bakhuvudet att vad som helst kan hända; kanske går bilen sönder eller så har vi oturen att bli rånade på allt vi har.. Men drömmen var från början, och är fortfarande, att ta sig från lilla Sverige, genom Europa, ner till Afrika och runt hela kusten upp till Europa igen.

Med (halva) facit i handen har resan än så länge stämt ganska bra med hur våra planer såg ut från början. Resan började den 30:e Oktober. Vi åkte till alla länder vi hade planerat, plus två till - Schweiz och Italien, men dock blev resvägen lite annorlunda.


Vår slutgiltiga resrutt över Europa.

Europa har varit toppen. Vår Lonly Planet bok Western Europe har varit en stor vän under resan. Där har vi kollat upp nästkommande lands sevärdigheter och bestämt vår resrutt utefter vad vi vill se. Blev en hel del "Äh, vi tar en sväng förbi den staden. Bara 30 mil omväg". Vi har sett mycket som kommer vara minnen för livet; coffeshops i Amsterdam, hela Paris uppifrån Eiffeltornet, Mont Blancs vita bergstoppar, "big bang-forskningcentrumet" CERN, den vackra franska rivieran, ett fotbollsderby på Real Madrids flashiga arena och alla otroliga byggnader som finns i Europas storstäder.

Nu börjar vi närma oss Afrika. Runt den 8:e December kommer vi ta båten från Spanien över Gibraltar sundet till Marocko. Läget är på många håll och kanter oroligt i Afrika och där kommer nog Utrikesdepartementet vara vår bästa vän istället för Lonly Planet Africa. I nuläget varnar UD för hela Algeriet, Burundi, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Etiopien, Guinea, Guinea-Bissau, Libanon, Liberia, Mauretanien, Somalia, Sudan, Tchad och delar av Kenya, Mali, Niger, Nigeria, samt Senegal. När man rabblar upp alla länder låter det som att det är krig överallt och att vi har gett oss in på en omöjlig resa, men Afrika är stort och har ett femtiotal länder. 18 länder i kris av 55 stycken.. Vi ska nog kunna åka på ganska säkra vägar!

Visumfrågan har vi tänkt lösa längst med vägen. Blir minst stress på så sätt. Vi ordnar visum för nästa land vid närmsta ambassad. 

Målet för vår fortsatta resa är att ta oss så långt som möjligt, få se en helt annan värld jämfört med den vi lever hemma i trygga lugna Sverige, uppleva naturen och se en massa häftiga saker! Vi har sagt att om vi kommer ända ner till Sydafrika ska vi ta en tur till Bloukrans River Bridge för att hoppa världens högsta bungyjump på 216 meter.. (hoppas vi inte kommer fram!!)

Önska oss fortsatt reselycka!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback