11.08.30 - Flen

Då är vårt första framträdande i media avklarat. Ifall ni inte har läst dagens Eskilstuna Kuriren så gör det.


När vi först köpte bilen så kom känslan "nu är det allvar" för första gången. Idag fick man känna på den känslan igen. Sen är det bara två månader kvar och en massa förberedelse kvar!

Idag har vi bokat tid hos Motormännen i Västerås för ett M-test. Vi blev tidigare i veckan även medlemmar hos Motormännen. Dem är till bra hjälp för en symbolisk summa! Men som sagt, ett M-test nästa vecka i Västerås. Det är det första steget mot ett Carnet de Passage till vår Isidor.

Carnet de Passage är en tullhandling för fordon. Se det som ett pass för bilen. Utan det så kommer vi inte in i vissa länder. Eller många länder rättare sagt. För att få ett sånt så måste man utföra ett M-test där dem kollar bilens skick. Sedan blir det att fylla i en blankett som ska granskas av Motormännen. Det sista steget är att betala en deposition till Motormännen som utfärdar "passet". Det gör man som en säkerhet för att man inte ska lämnar bilen utomlands. Så ja gott folk, Isidor kommer att följa med oss hem i vått & torrt annars får vi inte tillbaka vår deposition.

Vi har även fått vårt sänkbara bord med bussgods. Det kom till Malmköping igår. Så det går framåt sakta men säkert. Denna vecka ska vi försöka styra upp Isidors utseende. Pimpa upp den lite. Sen till helgen så blir det att försöka snickra ihop "soffor".

Vårt införskaffade bord direkt från Borlänge.
I dagens Eskilstuna Kuriren. Klicka här för en större bild!


URSÄKTA RÖRAN VI BYGGER OM!

Nu har Alexandra mixat ihop en ny design. Jag har väl haft mina invändningar också. Men ni får hålla till godo för vi är inte helt klara med utseendet - vilket ni kanske märker. Men det jobbas på för fullt!

Godnatt!

Bilen

HYUNDAI GRACE VAN H-100 (Isidor)
Årsmodell - 1996
Antal ägare - 3
Mätarställning vid resans start - ca. 13000mil
Växellåda - Manuell
Tjänstevikt - 1490kg
Maxlast - 1170kg
Totalvikt - 2660kg
Längd - 4.85m
Drivmedel - Bensin
Motoreffekt - 90kw/122hk

Vi sålde vår kära Isidor i Gambia. Vi betala 15.000sek för den i Sverige och sålde den för ca 27.000sek i Gambia. Tydligen är det ganska vanligt att man bilar ner bilar från Spanien & Frankrike för att sedan sälja bilen. Men vår Isidor som vi själva tyckte såg ganska muppig ut var en ren lyxbil nere i Gambia. Tänk er en cola-burk som tryckts ihop och sedan rätats ut igen - så såg bilarna ut där nere. Så de nya ägarna var nog nöjda och belåtna.

Mätarställningen stod på 131140km när vi lämnade Flen. Mätarställningen stod på 145985km när vi överlämnade Isidor till de nya ägarna. Vi rullade alltså 14.845km - nästan 1485mil!

FÖRE

EFTER


Kök och förvaring där bak


Matta, gardiner, nerfällbart bord, lampa och platsbyggda soffor. Bordet fälls ner och soffdynorna läggs ut som madrass och vips så har vi en säng!


Fläktar för att få lite kall luft de varmare dagarna.


Självklart gömms i den bakre delen av bilen även en dusch!


Solpaneler på taket som ger oss el till kylbox, datorer, lampa med mera.


Utsidan på bilen måste ju vara lika snygg som insidan! Våra namn på sidan av förardörren, en europakarta (ska även bli en afrikakarta bredvid), vår bloggadress längst upp och längre bak på bilen texten "Snap a photo and post it on our facebook".


Svenska flaggan och stripes framtill på bilen.


Längst bak på bilen. Vi kör inte fort, vi har inte bråttom. Semester :)


Kontakt

Dennis Magnusson
dennismagnusson@live.se

Alexandra Fahlquist
kakaa90@hotmail.com

Resan

2011.12.25

Nu har vi kommit en liten bit längst med Afrikas västkust. Efter några mardrömsdygn igenom Sahara så befinner vi oss i Saly, Senegal. Mer om den resan kan ni läsa om i våran blogg. Vår plan var från början att göra norra Marocko efter känsla. Det blev några dagar i Rabat för att fixa visum - drygt! Efter det åkte vi söderut till Marrakech. En stad som vi upplevde som livlig och fräsch. Vidare söderut till Agadir och kusten. Där gillar vi att vara, nära havet.

Efter Agadir så hade vi 235mil ner till gränsen Mauritanien/Senegal. Ungefär lika långt som att köra Flen-Monaco. Eftersom Sahara är en enda stor öken och Mauritanien likaså, plus ett oroligt land, så bestämde vi att bara sträckköra hela den etappen.

Öken, öken och återigen öken. Det var inte den roligaste bilresan man vart med om. Men första gången man såg sandynorna, vilda kameler etc så höjde man ett ögonbryn. Så det fanns höjdpunkter. Sen var bensinen billig också!

Första gränsen mellan Marocko/Mauritanien var katastrof. Det kan ni också läsa om i bloggen. Mauritanien hade vi tänkt att köra igenom på en dag men eftersom vi kom igenom gränsen så sent så vart det att stanna i huvudstaden och sova. Vidare dagen efter och korsade gränsen Mauritanien/Senegal vid Diamma. Katastrofvägar!

Men nu är vi som sagt äntligen i Senegal. Nu har vi tänkt att varva ner ett tag och lyxa till det med diverse hotelvistelser. Vi har redan bott lyxigt i Dakar, firat jul i Mboro och nu gör vi Saly. Exakt, det kan ni också läsa om i bloggen.

Det var en kort sammanfattning utav våra första mil i Afrika. Nu över till våra framtidsplaner. Efter att vi har vilat ut i Senegal/Gambia så har vi tänkt att ta ännu en långkörare. Vi har tänkt att köra igenom Mali, Burkina Faso, Benin, Nigeria och slutligen in i Kamerun. En sträcka på strax över 420mil. Väl i Kamerun så slår vi återigen av på takten. Då har vi passerat den "oroliga regionen" och är på trygg mark enligt UD.

Så nu har ni koll på läget ett tag till. HÄR kan ni se vår planerade etapp.


2011.11.06

När vi började planera vår resa såg planerna ut något i stil med det här:


Vår ungefärligt planerade färdrutt.

Vi skulle ge oss av i slutet av oktober från Flen/Malmköping ner till Tyskland, vidare till Holland, Belgien, Frankrike, Spanien, Portugal, sen från södra Spanien över till Marocko och Afrika. Resrutten i Afrika planerade vi inte alls, den skulle vi se över när vi kommit en bit på vägen. Målet var att ta resan lite som den kommer, åka dit vi känner just för stunden och hela tiden ha i bakhuvudet att vad som helst kan hända; kanske går bilen sönder eller så har vi oturen att bli rånade på allt vi har.. Men drömmen var från början, och är fortfarande, att ta sig från lilla Sverige, genom Europa, ner till Afrika och runt hela kusten upp till Europa igen.

Med (halva) facit i handen har resan än så länge stämt ganska bra med hur våra planer såg ut från början. Resan började den 30:e Oktober. Vi åkte till alla länder vi hade planerat, plus två till - Schweiz och Italien, men dock blev resvägen lite annorlunda.


Vår slutgiltiga resrutt över Europa.

Europa har varit toppen. Vår Lonly Planet bok Western Europe har varit en stor vän under resan. Där har vi kollat upp nästkommande lands sevärdigheter och bestämt vår resrutt utefter vad vi vill se. Blev en hel del "Äh, vi tar en sväng förbi den staden. Bara 30 mil omväg". Vi har sett mycket som kommer vara minnen för livet; coffeshops i Amsterdam, hela Paris uppifrån Eiffeltornet, Mont Blancs vita bergstoppar, "big bang-forskningcentrumet" CERN, den vackra franska rivieran, ett fotbollsderby på Real Madrids flashiga arena och alla otroliga byggnader som finns i Europas storstäder.

Nu börjar vi närma oss Afrika. Runt den 8:e December kommer vi ta båten från Spanien över Gibraltar sundet till Marocko. Läget är på många håll och kanter oroligt i Afrika och där kommer nog Utrikesdepartementet vara vår bästa vän istället för Lonly Planet Africa. I nuläget varnar UD för hela Algeriet, Burundi, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Etiopien, Guinea, Guinea-Bissau, Libanon, Liberia, Mauretanien, Somalia, Sudan, Tchad och delar av Kenya, Mali, Niger, Nigeria, samt Senegal. När man rabblar upp alla länder låter det som att det är krig överallt och att vi har gett oss in på en omöjlig resa, men Afrika är stort och har ett femtiotal länder. 18 länder i kris av 55 stycken.. Vi ska nog kunna åka på ganska säkra vägar!

Visumfrågan har vi tänkt lösa längst med vägen. Blir minst stress på så sätt. Vi ordnar visum för nästa land vid närmsta ambassad. 

Målet för vår fortsatta resa är att ta oss så långt som möjligt, få se en helt annan värld jämfört med den vi lever hemma i trygga lugna Sverige, uppleva naturen och se en massa häftiga saker! Vi har sagt att om vi kommer ända ner till Sydafrika ska vi ta en tur till Bloukrans River Bridge för att hoppa världens högsta bungyjump på 216 meter.. (hoppas vi inte kommer fram!!)

Önska oss fortsatt reselycka!

Om oss

Dennis Magnusson
"-Livet går inte ut på att lägga pengar på hög"

Trots sin uppväxt i Flen har Dennis under sina 23 år hunnit bli en smart ung man. Han har svar på det mesta, i alla fall så länge det rör lastbilar och geografi. Han gillar att beskriva sig själv som spontan, men jag skulle nog hellre säga impulsiv med ett touch av spontanitet. Handlar först, tänker sen, säger ja fast ett nej kanske hade känts mer rätt två sekunder senare. Impulsiv eller spontan, kalla det vad du vill. Utan den sidan hade han inte varit den som ger sig ut på resor till främmande länder helt själv, flyttar utomlands för att jobba eller gör en jorden-runt-resa.
Dennis har blivit uppväxt med ett motto från grunden "inget är omöjligt" och det märks på honom idag. Han är den som vågar göra det han vill.

Förutom äventyr och brottning, som alltid varit en stor del av hans liv, betyder familjen mycket. Julafton utan de där hemma kommer bli en utmaning, men han tror att äventyret som vi har gett oss in på kommer vara värt det eftersom en roadtrip med bil alltid stått högt upp på önskelistan!

Sommar
Vinter
Charter Backpacking
Snabbaste vägen Kortaste vägen
New York
Californien
Mycket packning Liten packningAlexandra Fahlquist
"
Saudiarabien ligger ju i Europa"

Konsumbruden som klarar av det mesta. Hon kör bil lika säkert som en man fast med en kvinnas tålamod. En målmedveten dam som vet vad hon vill ha - mig. Men får hon inte som hon vill så kan hon stå med armarna i kors och prata som en tolvåring. Men hur som helst så står hon stadigt med båda fötterna på jorden och gör inget förhastat och dumt. Vi kompliterar varandra bra. Hennes skratt är underligt men ack så charmigt! Men hon kan bli rastlös och blir lätt uttråkad så hon håller sig själv sysslosatt. Fönstershopping och annat onödigt kan vara något hon pysslar med för ett gym kan man ju inte gå till mer än en gång i månaden. Hennes tålamod ska vi inte prata om. Hade hon vart lärare så hade var och varannan föräldrer i hennes klass fått hem en livrädd unge som är rädd för sin lärare som bara suckar åt en när man inte kan svaren.

Hon har tidigare rest runt i Asien med en ryggsäck. Sen har hon även åkt skidor nedför världens brantaste backe i Österrike som hon gärna berättar om. Annars är det Gotland som ligger henne varmt om hjärtat efter att ha spenderat flera somrar där under hennes yngre dagar.

Alexandra är en ung kvinna som vet vad hon vill ha, men inte vad hon vill bli. Efter den här resan är det skolbänken som väntar. Men vad eller vart hon ska studera vet ingen. Det ordnar sig. Hon har ganska bra betyg, hur hon har fått dem vill jag inte ens tänka på. För hur duktig Alexandra än har vart i skolan så slår hon till med lite roliga kommentarer titt som tätt. Hade jag kommit med idén om att besöka Kina under vårat besök i Afrika hade Alexandra utbrustit en kommentar som "Men guuuud vad bra" som hon ärvt. Men förhoppningsvis så kan hon lite mer om Afrika efter denna resa...

Sommar Vinter
Charter Backpacking
Snabbaste vägen Kortaste vägen
Gotland
Asien
Mycket packning Liten packning

 


11.08.23 - Malmköping

Vi håller just nu på att uppdatera bloggens design. Eller Alexandra styr upp den delen.

Själv så spanar jag efter olika prylar till bilen. Hittat ett bord som vi ska köpa. Ett sänkbart bord som man kan sänka för att sedan sova på. Sen kollar jag på olika lösningar. Kanske en solpanel för att lösa elförbrukningen medans man står still. Vi kan ju faktiskt bli stående någonstans en längre tid ifall vi gillar stället.

Sen håller vi på att klura ut hur vi ska pimpa upp bilen. Fixa dekaler att sätta på den eller måla för hand?

Annars så är det research som gäller. Man kan aldrig bli för påläst. Läser andras berättelser hur dem gjorde. Sen är man inne på olika ambassader och läser om länder. UD är en bra hemsida för sån information också.

Som sagt, vi gör mycket fast det kanske inte märks av på bilen just nu. Men det kommer. Vi ska bygga soffa, köksdel etc. Bygga ljud. =)

11.08.21 - Flen

Nu börjar bilen att ta form. Idag har vi satt tillbaka väggarna & satt dit golvet...

Alexandra klistrar dit de sista isoleringsplattorna...Första lila väggen på plats...


Tjejen är taggad!


Ingen tumme mitt i handen här inte...


Alla väggarna är på plats och det grova golvet ligger där det ska...

Som ni ser så har Alexandra vart riktigt händig idag. Nästa steg nu blir att bygga två soffor och en köksdel baktill på bilen. Men vi tar det lite successivt.

Vi ska försöka sätta oss ner och skissa på en resväg. Men vi kommer hålla oss flexibla så den kommer nog inte stämma allt för mycket. Men det är alltid bra att researcha lite. Men det tar vi ett helt inlägg och skriver om - håll er till tåls...

11.08.19. Flen

Nu börjar bilen sakta men säkert ta form...


Plocka fram en gammal bekant och började leka lite. Men man hade lärt sig en läxa inför denna gång!


La fogskum ner i hålorna i väggarna för ännu mer isolering. Använde inte lika mycket som jag gjorde på stackars Gipsy.


Började sedan att limma fast isoleringsmattan...


Så här långt kom jag idag. Mattan är fastlimmad, fogskummet gör sitt i väggarna och en del av golvet ligger på plats...


En del av prylarna vi införskaffade igår.

Nästa steg blir att lägga klart allt golv. Sen på med väggarna. Sen är det dags att bestämma planlösning och börja fila på ideér där. Men just nu väntar en kall i kylen! Trevlig helg allesamman!

11.08.18. Malmköping

Nu har vi fått AC'n att fungera i Isidor. Eller vi, Mattias fick fart på den igår i vilket fall. Härligt, den lär komma till användning!

Idag for vi upp till Västerås direkt efter jobbet. Införskaffade oss lite isoleringsmattor, fläkt med solceller, lim, 12v uttag, brandsläckare och lite annat smått och gott. Men vi har mycket kvar att införskaffa kom vi underfun med under dagen. Fast vi tar det viktigaste först som kommer gå åt till bygget.

Vi har även fått våra första sponsrade prylar i form av bilstereo samt högtalare, tack Pelle & Lena.

Imorgon blir det att lägga mattor och golv i bilen. Får se ifall vi hinner klart innan det nalkas festligheter.


Inne på biltema..


11.08.16. Malmköping

Det vi inte hann med igår fixade vi till idag istället. Klippte ur och häftade fast tyget på de befintliga väggarna. Vi var illa ute när vi inte hittade rätt häftstift men med hjälp utav Alexandras farfar & en hjälpsam granne så löste det sig tillslut.


Tyget klippt och klart.


Dennis kan det där med att limma..


Häftar fast tyget.

Vi har lite prylar vi saknar. Så vi testar att efterlysa lite saker här. Så ifall ni har något gammalt ligger och skräpar som ni vill sponsra med så säg gärna till! Det vi behöver hittils är...

-Duschmunstycke
-Bilstereo
-Gammeldags tvättbräda
-Högtalare till bilen
-Dynor
-Husvagnsbord
-Vardagsrumslampa av tyg med toffsar på, retro.
-Vattenpump
-Vattendunk
-Liten diskho
-Gaskök

Säkert fler saker vi behöver inom bil/husbil/camping området. Så ifall ni ska slänga något - kolla med oss innan!

Godnatt!
11.08.15. Malmköping


Nya torkarblad...


Spraylim till isoleringen...


Av med det gamla, och snart på med det nya...


Klämmer isoleringen på plats tills limmet torkar med hjälp av kläder. =)


11.08.15 - Flen

Det vart inte allt för mycket jobb på bilen under helgen. Det var annat som kom emellan - tyvärr. Men vi införskaffade oss ändå lite tyg som vi tänkt klä om "väggarna" med.

Så idag ska vi försöka fixa lite med väggarna samt isoleringen. Vi måste även ta en sväng till Västersås snart och besöka biltema samt andra roliga butiker.

Jaja måste rusa nu.

Alexandra blev nöjd med tyget - hon fick bestämma.


11.08.13 - Flen

Vi har gått händelserna lite i förväg och började vår ombyggnad utav Isidor innan vi startade våran blogg. Därför tänkte jag lägga upp lite bilder på våran frammarsch fram tills idag...


Ställde in pärlan på verkstaden i tordags.


Rev ut inredningen.


Då kom all smuts fram. Så då blev det att damsuga & våttorka - kvinnogöra.


När den väl var ren så blev det att maskeringstejpa lite.


Publik emellanåt...


Ren och nymålad igår kväll lagom tills damen kom hem från Grönan. Idag blir det att fortsätta med isoleringen, fler bilder följer...

Snakkes /Dennis

11.08.12 - Flen

What up? Då var det dags att damma av bloggkunskaperna och börja skriva igen. Jag och fröken Fahlquist har en plan. Vi tänkte härja runt i europa lite och dra söderut när vi ändå är iväg. Det är just det vi tänkt blogga om. Så från och med nu kan ni följa våra framsteg här...


Just nu är vi inne i uppbyggningsfasen. Vi tjacka en bil förra helgen uppe i Ånge, 55mil norrut. Valet blev en Hyndai minibuss som vi har döpt efter förra ägaren - Isidor. Han var så rar och bjöd oss på fulltankt och fika innan vi for hemåt. En -96a, 12800mil, nybesiktad, endast en ägare. Hoppas Isidor kommer vara oss trogen!

Har varit i verkstaden lite under dagen och fixat & trixat. Ska fortsätta imorgon och då kommer även bilder komma upp. Nu vill fröken duscha och sova, vi hörs imorgon!

Snakkes /Dennis