12.02.25 - Jambiani

Här kommer en liten sammanfattning utav veckan som gått. Vi har inte vart lika bortskämda med internet sen vi lämnade Gambia.

Det blev att kliva upp tidigt på tisdagsmorgonen. Vårt flyg gick 07:40 ifrån Dakar. Klockan ringde 04:30/död. Tog en varsin dusch och packade ihop våra saker. Kändes lite halvskumt att bara ha en 30l ryggsäck att hålla reda på. Tog sen en taxi till flygplatsen igenom ett mörkt och dött Dakar.

16,7kg, så mycket vägde vår packning ihop som vi skickade ner under planet. Ingen risk för övervikt här inte. Gick igenom säkerhetskontrollen och inväntade vår flight. Vi kom iväg i tid mot Addis Ababa som ligger i Etiopien. Först 3h till Lome i Togo för att mellanlanda sen vidare 5h till Etiopien. Väl där så fick vi byta plan och snurra runt lite. Internationella terminalen var ganska stor och modern. Fast terminal 1 som vi skulle flyga ifrån var gammal och sunkig. De två timmarna vi skulle ha ihjäl gick fort att avverka. Vi klev ombord på ett mindre plan som kom iväg i tid 22:30. Det här planet var högljut, varmt och skakigt. Det var bara att ge upp drömmen om att sova den sista sträckan på 3,5timma. Under resans gång så såg vi något mystiskt igenom fönstret. Det var kolsvart ute men borta vid horrisonten på samma ställe så lystes himlen upp gång på gång. Explosioner? Åska? Ska undersöka saken närmare när jag kommer hem.

Oavsett så landade vi i tid 01.30. Kilimanjaro International Airport, äntligen framme! Man var ganska mör i kropp och själv efter att ha spenderat hela dagen i diverse flygplan. Vi var först av planet men näst sist i visumkön. Att skriva blanketter var vi inte så snabba på. Men allt gick smidigt och bra. 50$ för 3mån visum/per person. Vi har lärt oss den hårda vägen att man alltid ska ha cash med sig vid gränserna. Helst lite $ eller €. Det var två norrmän som var bakom oss sist i kön. De hade bara visa kort men det gillade inte gränspolisen. De ville ha dollar. Så jag och Myggan (som för övrigt är ett klockrent nickname) gav killarna 100USD så de kunde komma in i landet. Klockan hade passerat 02 på natten, det var mörkt och ödsligt på flygplatsen. Det var bara ett gäng giriga taxisnubbar som ville köra in oss till byarna. 50$ för en taxi, fan heller! Men jag och myggan hade lite flyt för en gångs skull. Norrmänen som skulle ge oss $ hade en kille som hämtade dem. Vi skulle alla till samma by – Moshi. Så vi fick skjus utav dem hela vägen (40km) fram till porten utav hotellet som vi hade kollat upp. Klockrent! Fick $ utav dem och sa tack och hej. Sen fanns det rum ledigt på hotellet också. Det går bra nu. Tog en varsin dusch och dog sen i sängen. Det är varmt här! När vi landade 01:30 sa kaptenen att det var 26c ute. Lite mer fuktig och kvav luft här än i Gambia.

Vaknade sent på onsdagen. Vi var riktigt slitna idag. Vi hade bestämt att bara ta det lugnt och låta tidszonerna och all resa sjunka in. Tog en promenad runt byn som verkar vara ganska härlig. Folk är  inte lika på en här som i tidigare länder. Det verkar som om Moshi, eller hela Tanzania, är Coca-Cola freaks. Vägskyltar, monument, restaurang/hotelskyltar etc är alla med Coca-Cola teman. Sen pratade vi med en guide som hotellet styrde upp. Vi vill vandra längst med Kilimanjaro. Så vi bokade en 1dags tur in i parken för att vandra upp till den första stationen på berget. Vi hade gått runt och kollat lite priser hos andra safaributiker och det verkade som om alla hade samma priser. På kvällen sen så åt vi ute för att sen gå hem och somna till en film – och ladda för morgondagen!

Moshi med Kilimanjaro i bakgrunden.

Upp tidigt på torsdagsmorgonen för att duscha och packa ihop en liten väska. Vi skulle träffa guiden nedanför hotellet 07:30. Vi fick vänta nästan 50min på puckot. Då var jag ganska irriterad och det märkte även guiden när han tillslut kom. Han beklaga sig och skyllde på "dalla-dalla" bussarna. Men men, vi kom iväg tillslut. En timmes resa med bil till Marangu. En liten by som ligger precis innan grindarna till berget. Väl där så fick vi en annan guide eftersom den första killen skulle vidare. Irritationsbarometern steg något. Sen så är man tvungen att registrera in sig innan man går in i parken. Där måste man även betala 60$/person i entré, men det ingick i priset som vi hade betalat guiden. Men puckot hade glömt sitt visa kort (de tog inte cash) och ville låna vårt – no way. Irritationsbarometern ligger på bristningsnivån nu! Han sprang runt som en amatör och leta efter ett visa kort. Tur att vi bara har 1dags tur, annars hade jag vart ännu mer irriterad. Men tillslut så styrde han upp allt och vi fick skriva in oss. Sen var det bara att ta adjö till puckot och börja vandra med vår andra guid.

Igenom portarna till Marangu route. Vår vandring skulle ta oss upp till första stationen på den här leden - Mandara som ligger på 2700m. Vi gick och gick och såg hur klimatet & regnskogen successivt ändrades med höjden. En promenad på över 3timmar i konstant uppförsbacke. Tiden gick ändå fort för man hade en hel del att se längst med vandringen. Väl uppe vid Mandara så tog vi lunch. Satt oss och åt varsin lunchbox och pustade ut. Man var ganska mör i kroppen just då. Det kändes att man inte hade rört på sig under nästan 4månader. Jag kommer dö på nästa brottarträning.

Starten på Marangu Route.

När vi hade ätit klart så gick vi ytterliggare 15min uppför till Maundi Crater. En klarblå dag så erbjuder den gamla vulkankratern en panorama utsikt över Kilimanjaros topp. Men idag var det tyvärr molnigt så vi såg inte allt för mycket utav berget. Vi fick nöja oss med utsikten över Tanzania och gränsen över till Kenya. Men vi har fått mersmak utav det här och vi ska tillbaka någon gång för att vandra hela vägen upp till toppen, Uhuru Peak, som ligger på 5895m över havet. En vandring som tar 5-6 dagar totalt. Vandringen nedför berget gick betydligt snabbare men det tog på framsida lår. Väl nere igen så väntade puckot på oss vid utgången. Vi tackade guiden och gav han lite driks. Vi prata inte så mycket under bilresan hem till hotellet. Både jag och myggan var ganska slitna. Väl framme så sa vi tack och adjö till puckot och gick sen och la oss raklånga i sängen.

Duschade och bytte om för att äta en matbit på kvällen. När vi gick längst med en väg så kom en snubbe och tuta på oss. Han stannade bilen bakom oss och klev ur. Det var en kille från en safarifirma som vi hade snackat med igår. Han var upprörd över att vi hade kollat up deras erbjudande utan att komma tillbaka och köpa den. Så han försökte skrämma oss med att vi var tvugna att betala honom lite eftersom vi skrev våra namn på ett papper. Han sa att vi hade skrivit en signatur, ett kontrakt. No way, jag började tjaffsa emot. Är han blind? En ganska stor skillnad på att bara skriva sina namn "Dennis & Alexandra" så att dem ska veta vad vi heter och en signatur. Han blev upprörd och höjde rösten. Då tog jag tag i myggan och vände ryggen till utan att säga något och gick vidare. "I gonna screw you up" skriker puckot #2 bakom oss och hotade med polisen. Tror dem att vi turister är hur blåsta som helst? Stolpskott...

Vi gick ett varv i byn och passerade Dar Express lokal. Det är en bussfirma som kör direktbussar till huvudstaden. Så vi klev in och bokade varsin biljett Moshi-Dar es Salaam för 35.000tsh, ca 150sek. Vi promenerade vidare med våra biljetter i fickan. Klockan var runt 19 tiden och det var knappt något öppet. Efter ett tag och några funderingar visade det sig att elen hade gått och att butikerna och restaurangerna helt enkelt stängde igen för kvällen. Vi hittade tillslut en restaurang som hade en elgenerator. This is Africa. Vi åt mat och gick sen tillbaka för att sova gott.

Upp tidigt igen. Det börjar bli för många tidiga mornar! Klockan ringde 06:30/död igen. Duschade och packade ihop våra prylar. Gick ner och checkade ut. Hotellet var rent & fint och helt klart värd de knappa 130kr/natten. Gick till Dar Express lokalen och åt frukost på ett cafe mitt emot. Bussen kom och vi gick ombord. Vi lämnade Moshi 08 på morgonen. Vi såg Kilimanjaros topp försvinna längre och längre bort. Resan på 8timmar gick hyffsat smärtfritt. Det fanns en hel del häftigt att se igenom fönstret och så visade de lite film imellanåt. Ankom till Dar es Salaam strax efter 16 tiden. Miljarder med taxisnubbar/pojkar omringade en som blodiglar. De sa ett pris, jag sa ett annat, de skratta, jag blev irriterad, de gick ner i pris, jag gick ifrån dem, jag sa ett sista pris "no more jokes", de gav inte med sig, vi gick vidare bestämt, "okey okey", vi åkte taxi till hotellet.

Kilimanjaro försvinner bakom oss.

Checka in på Safari Inn. Taxiresan var väl inte den muntraste men fram kom vi. Rummet var litet men relativt cleant. Vi lyxade till det med AC. Det var det i slutändan värt för det var ganska kvavt i storstan. Vi duscha, åt mat och passade på att lägga upp en film åt er trogna läsare. Sen snacka vi med en kille på hotellet som styr upp saker, Felix. Han skulle fixa båtbiljetter åt oss till morgondagen. Sen ska han även hjälpa oss med framtida biljetter, men det tar vi en annan gång. Sen somnade vi till en film som lustigt nog utspelade sig i Uganda, grannlandet.

Yes, äntligen har jag kommit till nutid - idag lördag! Sitter i skrivandets stund intill en vit strand med vinden igenom håret och en söt solbränd mygga mittemot. Åt precis en pasta med grönsaker fast utan grönsaker. This is Africa. Men vi börjar från början.

Imorse fick vi sova ut i vilket fall. Vi gick upp vid 9 tiden och åt frukost. Där träffa vi även Felix som hade bokat biljetter åt oss. En biljett med öppen returbiljett Der es Salaam – Zanzibar. 70$/person för en t/r båtresa på 1½ timma enkel resa. Felix skjusade även ner oss till båten och påpekade gång på gång att vi skulle se efter våra väskor. Vi bytte nummer så han kan hämta oss när vi kommer tillbaka igen.

Alexandra väntar på att båten ska gå.

Båtresan gick snabbt och smidigt. En flashig katamaran som gick undan. Vi satt oss på soldäck och hade horrisonten i sikte. Det blåste, gungade och samtidigt stekte solen. Vi kom tillslut fram till Zanzibar. Tog våra väskor och knallade av. Vi fick fylla i lite blanketter och fick varsin ny stämpel i passet igen. Tillbaka till samma process igen, ut ifrån terminalen och en massa taxi snubbar. Skambud, skambud tillbaka, skratt, irritation, bye bye. Dem ville ha 40-50$ för en resa på 1,5mil. Så vi tog lokalbuss ut istället, Dalla-Dalla. Den kostade ca 8sek var. Visst man sitter lite trångt (Alexandra utbrister: LITE?!) och det tar lite längre tid. Men 16sek totalt istället för 40-50$ kändes bra.

Dalla-Dalla i Zanzibar.

Vi kom fram till Jambiani som ligger sydöst på ön. Enligt LP så är det ett lite lugnare område med lite färre turister. Fina vita stränder med turkost vatten. Första hotellet vi siktade på hade bara rum utan wc/dusch. Så vi sa tack, men nej tack. Gick en bit och hitta ett ställe precis intill havet. Vit strand som utlovat, turkost vatten likaså. Hotellet i sig var av den enklare varianten. Lite mindre, men rent och egen wc/dusch med varmvatten. Mysigt ställe, och inte alls mycket turister. Tror det är vi och två tyskar på vårt hotell.

Nu ska vi bara sola, bada och ta det lugnt ett tag. Det behöver vi efter några dagars resande etc. Lite semester i semestern. Sen blir det att dra vidare igen. Jag har redan avslöjat att vi ska tillbaka till Dar es Salaam men sen då?..

Fler bilder från Tanzania hittar ni HÄR!


Kommentarer
Postat av: Mamsen

Fantastiskt roligt och bra berättat av er:)

Väntar med spänning på fortsättningen...

Vilka roliga och obehagliga möten med olika människor ni får göra!

Kram, kram

2012-02-25 @ 19:47:53
Postat av: Kikko o David

Vi följer er på era äventyr. Men är det inte svårt att vara utan bil? Vad tycker ni om bussarna i Tanzania då? Vi upplevde de som de värsta fortkörarna i hela Afrika. Så sätt er långt bak så är ni lite säkrare där. Vi var till en liten by en bit från Marangu där vi bodde några nätter på bergets sluttning. Vackert var det, men vi var för lata för att bestiga det. Lycka till!

2012-02-25 @ 21:47:51
URL: http://www.swedenafrica.com
Postat av: Annika magnusson

Vilken minnes resa för livet ni gör!!! Som alla andra säger,det är jätte roligt att läsa om era bravader. Var försiktiga bara....

2012-02-26 @ 16:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback